No dobrze, to będzie ostatnie ciasto
truskawkowe w tym roku. Pora przejść dalej.
Ale od dłuższego czasu chciałam je bardzo zrobić, więc na pożegnanie sezonu truskawkowego cudowne ciasto zainspirowane
przepisem Ali Larter z jej książki Kitchen Revelry.
Przede wszystkim przepiękne zdjęcia Amy
Neunsinger przyciągnęły moja uwagę. Poza tym dodanie przez Ali do ciasta mięty
wydawało się tak niesamowitym pomysłem, że nie mogłabym tego ciasta nie zrobić.
Jest zrobione tak trochę od niechcenia,
nie uładzone ale kombinacja smaków… niech wystarczy komentarz mojego kolegi : „Petarda!”
xo
Składniki:
biszkopt
1 szklanka
mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
(żółtka oddzielone od białek)
½ szklanki
cukru demerrara
skórka
starta z 1 cytryny
duża
garść mięty pieprzowej, pokrojonej na paseczki
4 łyżki
oleju z migdałów lub pestek winogron
1
szczypta soli
2
tabliczki białej czekolady
1
szklanka jogurtu greckiego
koszyk
truskawek o podobnej wielkości
2 łyżki
cukru
2 łyżki
soku z cytryny
W
miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek.
W
misce ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, skórkę cytryową i sól i
ubijamy do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej piany, do białek dodajemy żółtka,
po jednym, dalej ubijamy. Następnie dodajemy posiekaną miętę
oraz olej. Mieszamy a na koniec dodajemy mąkę w trzech częściach, delikatnie
łączymy składniki.
Masę
przekładamy do formy o średnicy ok. 20 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym
do 180 st. C przez 30-35 minut. Biszkopt jest gotowy gdy sprężynuje po
naciśnięciu palcem.
Białą
czekoladę rozpuszczamy w naczyniu nad gotującą się wodą. Do lekko ostudzonej
czekolady wbijamy jogurt naturalny. Odstawiamy do lodówki do ostygnięcia.
Truskawki
myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Mieszamy truskawki z sokiem z cytryny i
cukrem i odstawiamy do macerowania.
Składanie
Biszkopt
przecinamy wzdłuż na pół.
Na
paterze, w pierścieniu z klamrą umożliwiającą ustawianie wielkości ciasta,
układamy jedną część biszkopta. Na biszkopcie umieszczamy połowę truskawek,
którą pokrywamy połową masy z czekolady.
Na
kremie kładziemy drugą część biszkopta, na którym umieszczamy warstwę
truskawek.