Kwiaty cukinii są bardzo popularne w
południowych krajach Europy, latem, na straganach we Włoszech czy Prowansji
stragany przepełnione są tymi pięknymi, złotymi, jadalnymi kwiatami.
Całe szczęście, że i u nas można już
kupić kwiaty cukinii. Kupiłam je u Dyniowe Love. Piękne kwiaty z dołączonymi do nich malutkimi cukiniami. To
kwiaty żeńskie. Zależało mi na odrobinie mięsistości jaką zapewnia ta mała cukinia.
Kwiaty męskie rozpoznamy po tym, że nie
mają owocu. Też są doskonałe, szczególnie zanurzone w cieście
naleśnikowym i usmażone w głębokim tłuszczu a następnie skropione sokiem z cytryny.
Dzisiaj nadziałam kwiaty mieszaniną
ricotty i parmezanu z bazylią i cukinią startą na tarce. Upiekłam je na
prostym, mocno bazyliowym sosie pomidorowym. Pycha.
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
12
kwiatów cukinii, oczyszczonych szczoteczką, usunięte pręciki
250 g
twarogu
4 łyżki
startego parmezanu
1 jajko
sól i
pieprz
połowa
cukinii startej na grubej tarce
liście
bazylii
1 puszka
pomidorów pelati
1 ząbek
czosnku
1 łyżka
oliwy
gałązka
bazylii
sól i
pieprz
Wykonanie:
Kwiaty
cukinii oczyszczamy szczoteczką, usuwamy ze środka pręciki.
Twarożek
przeciskamy przez praskę, mieszamy ze startym parmezanem, startą cukinią,
ziołami i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Nadziewamy
kwiaty cukinii używając łyżki lub rękawa cukierniczego (najłatwiejszy sposób).
W
żaroodpornym naczyniu mieszamy rozgniecione pomidory pelati, dodajemy zioła,
sól i pieprz, wszystko skrapiamy oliwą. Na wierzchu pomidorów układamy kwiaty
cukinii.
Pieczemy
w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
Podajemy
z sosem pomidorowym.