NADZIEWANE KWIATY CUKINII - STUFFED ZUCCHINI FLOWERS



Kwiaty cukinii są bardzo popularne w południowych krajach Europy, latem, na straganach we Włoszech czy Prowansji stragany przepełnione są tymi pięknymi, złotymi, jadalnymi kwiatami.

Całe szczęście, że i u nas można już kupić kwiaty cukinii. Kupiłam je u Dyniowe Love. Piękne kwiaty z dołączonymi do nich malutkimi cukiniami. To kwiaty żeńskie. Zależało mi na odrobinie mięsistości jaką zapewnia ta mała cukinia.

Kwiaty męskie rozpoznamy po tym, że nie mają owocu. Też są doskonałe, szczególnie zanurzone w cieście naleśnikowym i usmażone w głębokim tłuszczu a następnie skropione sokiem z cytryny.

Dzisiaj nadziałam kwiaty mieszaniną ricotty i parmezanu z bazylią i cukinią startą na tarce. Upiekłam je na prostym, mocno bazyliowym sosie pomidorowym. Pycha.

xo


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

12 kwiatów cukinii, oczyszczonych szczoteczką, usunięte pręciki
250 g twarogu
4 łyżki startego parmezanu
1 jajko
sól i pieprz
połowa cukinii startej na grubej tarce
liście bazylii

1 puszka pomidorów pelati
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
gałązka bazylii
sól i pieprz


Wykonanie:

Kwiaty cukinii oczyszczamy szczoteczką, usuwamy ze środka pręciki.

Twarożek przeciskamy przez praskę, mieszamy ze startym parmezanem, startą cukinią, ziołami i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Nadziewamy kwiaty cukinii używając łyżki lub rękawa cukierniczego (najłatwiejszy sposób).

W żaroodpornym naczyniu mieszamy rozgniecione pomidory pelati, dodajemy zioła, sól i pieprz, wszystko skrapiamy oliwą. Na wierzchu pomidorów układamy kwiaty cukinii.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.

Podajemy z sosem pomidorowym.