piątek, 30 października 2015

GRUSZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM - PEARS IN FRENCH PASTRY


Podejrzałam podobne gruszki na Pintereście, a i ostatnio w magazynie Elle a Table znalazłam trochę ich inną wersję. No więc podjęłam próbę i okazało się to być całkiem proste. I pyszne!

Chrupiące francuskie ciasto, soczysta gruszka i płynna czekolada. Koniecznie jemy na ciepło! A do tego lody waniliowe. Fantastyczna tarta!

I saw similar pear tartelettes on Pinterest, saved them, and recently in Elle a Table magazine I saw a different version of pears in pastry.

And so I finally got down to making them and it turned out pretty easy. And delicious too!

Flaky French pastry, juicy, not overly sweet pears and chocolate oozing from the pear. Definitely to be eaten hot straight from the oven. Accompanied by the vanilla ice cream. What a fantastic tart!

Enjoy!

Xoxo, Lilia 

PL

8 gruszek zawiniętych w ciasto

Składniki:

8 gruszek średniej wielkości, konferencja lub bartlett
skórka i sok z jednej cytryny
tabliczka gorzkiej czekolady

ciasto francuskie gotowe
1 jajko do smarowania
cukier palmowy

do podania lody waniliowe

Obieramy gruszki ze skórki, łyżeczką do wycinania kulek  wycinamy z nich gniazda nasienne. Gruszki posypujemy skórką i skrapiamy sokiem w z cytryny. Do środka gruszki wkładamy kawałki gorzkiej czekolady. Odstawiamy.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na  kwadrat o bokach ok 30cm. Wycinamy z niego paski o wymiarach 30 x 3,5 cm.

Owijamy gruszkę spiralnie ciastem pamiętając, aby ciasto zakrywało spód gruszki. Układamy gruszki na sztorc w kokilkach lub foremkach na tarteletki.

Wierzch ciastek smarujemy jajkiem i nakłuwamy ciasto z wierzchu. Posypujemy cukrem palmowym.

Pieczemy ciastka przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.


EN

8 pears in pastry

Ingredients:

8 medium size pears, conference or bartlett
zest and  juice of one big lemon
3,5 oz. bitter chocolate

French pastry
1 egg
palm sugar

vanilla ice cream

Peel the pears  and with a melon baller remove the pits. Scatter some zest all over the pears and sprinkle them with the lemon juice. Break the chocolate into smaller pieces and insert them into the pear’s cavity. Put aside while you roll the pastry.

Roll the French pastry into a rectangle size 12x12 inches. Cut the pastry into stripes about wide about 1 and 1/2 inch.

Roll the pastry around the pear making sure the bottom of the pear is covered with the pastry. Put the pears upright into the ramekins or tartelette forms.

Brush the pastry with the whisked egg and prick the pastry with the fork. Sprinkle the palm sugar all over the pastry.

Bake the cakes in the 350F oven for half an hour or until the pastry is nice golden-brown color.



1 komentarz: