Podejrzałam
podobne gruszki na Pintereście, a i ostatnio w magazynie Elle a Table znalazłam
trochę ich inną wersję. No więc podjęłam próbę i okazało się to być całkiem
proste. I pyszne!
Chrupiące
francuskie ciasto, soczysta gruszka i płynna czekolada. Koniecznie jemy na
ciepło! A do tego lody waniliowe. Fantastyczna tarta!
I saw
similar pear tartelettes on Pinterest, saved them, and recently in Elle a Table
magazine I saw a different version of pears in pastry.
And so I
finally got down to making them and it turned out pretty easy. And delicious
too!
Flaky
French pastry, juicy, not overly sweet pears and chocolate oozing from the
pear. Definitely to be eaten hot straight from the oven. Accompanied by the
vanilla ice cream. What a fantastic tart!
Enjoy!
PL
8 gruszek zawiniętych w
ciasto
Składniki:
8 gruszek średniej wielkości,
konferencja lub bartlett
skórka i sok z jednej cytryny
tabliczka gorzkiej czekolady
ciasto francuskie gotowe
1 jajko do smarowania
cukier palmowy
do podania lody waniliowe
Obieramy gruszki
ze skórki, łyżeczką do wycinania kulek wycinamy z nich gniazda nasienne. Gruszki posypujemy
skórką i skrapiamy sokiem w z cytryny. Do środka gruszki wkładamy kawałki
gorzkiej czekolady. Odstawiamy.
Ciasto
francuskie rozwałkowujemy na kwadrat o
bokach ok 30cm. Wycinamy z niego paski o wymiarach 30 x 3,5 cm.
Owijamy
gruszkę spiralnie ciastem pamiętając, aby ciasto zakrywało spód gruszki.
Układamy gruszki na sztorc w kokilkach lub foremkach na tarteletki.
Wierzch
ciastek smarujemy jajkiem i nakłuwamy ciasto z wierzchu. Posypujemy cukrem
palmowym.
Pieczemy ciastka
przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
EN
8 pears in pastry
Ingredients:
8 medium size pears, conference or bartlett
zest and juice
of one big lemon
3,5 oz. bitter chocolate
French pastry
1 egg
palm sugar
vanilla ice
cream
Peel the pears
and with a melon baller remove the pits. Scatter some zest all over the
pears and sprinkle them with the lemon juice. Break the chocolate into smaller
pieces and insert them into the pear’s cavity. Put aside while you roll the
pastry.
Roll the
French pastry into a rectangle size 12x12 inches. Cut the pastry into stripes
about wide about 1 and 1/2 inch.
Roll the
pastry around the pear making sure the bottom of the pear is covered with the
pastry. Put the pears upright into the ramekins or tartelette forms.
Brush the
pastry with the whisked egg and prick the pastry with the fork. Sprinkle the
palm sugar all over the pastry.
Bake the
cakes in the 350F oven for half an hour or until the pastry is nice
golden-brown color.