wtorek, 24 listopada 2015

DŻEM Z ŻURAWINY Z GRUSZKĄ - CRANBERRY AND PEAR RELISH



To może być najlepszy smak sosu z żurawiny. Jak naprawdę.

Połączyłam żurawinę z gruszką i rozmarynem oraz syropem z młodych pędów sosny.

Leśny smak. Wyszło to tak naturalnie.

Skojarzenie polegało na kupionej na lokalnym rynku farmerskim żurawinie. Jak wzmocnić jej leśny smak? Najlepszy będzie rozmaryn. A na półce, w kuchennej szafce, stał sobie słoiczek syropu z młodych pędów sosny.

Do tego gruszki – bo najlepiej smakują z rozmarynem.

Zaostrzamy wszystko papryką Pul Biber (inaczej Aleppo), ostatnio moja ulubiona! Kilka razy obrócimy młynkiem do pieprzu.

Rezultat – pycha! Sos pełen cierpko-słodkich, leśnych smaków.

Sprawdzi się jako dodatek do indyka, gęsi czy innego mięsa. Ale też doskonałe do serów, a nawet w deserach.

This may be the best cranberry relish combination. Ever!

I combined the cranberries with pear and rosemary and young pine shoots syrup.

Woodsy flavors. It came out just like that, naturally.

When I bought on the local market some cranberries, I started thinking: How do I enhance its woodsy flavor?

Ok, I will use the rosemary. What more, on the kitchen shelf there stood a jar of young of pine shoots syrup.

To all that I will add pears - because they taste best with rosemary.

The taste will be enhanced with some Pul Biber pepper (Aleppo is other name), recently my favorite! Several turns of black pepper and voila!

Result - yummy! The relish is full of sweet and sour, woodsy flavors.

Will be perfect added to turkey, goose or other meat. But also delicious with cheeses, or incorporated in a dessert.

Enjoy,

Lilia, xoxo


1,5 szklanki dżemu

Składniki:

2 szklanki żurawiny
4 gruszki Bartlett lub Konferencja
½ szklanki syropu z młodych pędów sosny
2 gałązki rozmarynu
1/8 łyżeczki papryki Pul Biber lub pieprzu kajeńskiego
1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Żurawinę myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do rondla.

Gruszki obieramy,  przekrajamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy gruszki w grubą kostkę o wielkości 1,5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny.

Dodajemy gruszki do żurawiny razem z gałązkami rozmarynu, syropem z pędów sosny oraz papryki i pieprzu.

Gotujemy owoce na małym ogniu aż żurawina i gruszki się rozpadną. Przekładamy do słoików.

yield: 1,5 cups relish

Ingredients:

2 cups cranberries
4 Bartlett or Conference pears
½ cup syrup from young shoots of pine
2 sprigs rosemary
1/8 teaspoon Pul Biber or cayenne pepper
1/8 teaspoon freshly ground black pepper

Wash the cranberries wash under running water, then transfer then  into a saucepan.

Peel the pears, cut them in half and remove the cores. Cut the pears into thick cubes of ¾ inch, sprinkle with lemon juice.

Add the pears to cranberries with together with the sprigs of rosemary  pine shoot syrup with pine shoots and pepper.

Cook the fruit  over low heat until cranberries and pears start to fall apart.  Transfer the relish into the jars.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz