Dzisiaj prosty
makaron na wykorzystanie resztek z obiadu. Jeżeli został kawałek mięsa z powoli
pieczonej łopatki, kurczaka czy indyka.
Proszę
bardzo, oto pyszny sos do makaronu. Wyraziste smaki mięsa, suszonych w słońcu
pomidorów połączone ze świeżością rukoli i młodego szpinaku.
Danie
niezobowiązujące, w sam raz na prosty obiad.
Today, a simple pasta to use leftovers from
dinner. If you have a piece of meat from slow roasted pork shoulder, chicken or turkey.
Then here is delicious pasta sauce. Robust flavors
of meat and sun-dried tomatoes, combined with fresh arugula and baby spinach.
Easy dish, just in time for a simple lunch.
Enjoy!
Na 4
porcje
Składniki:
2
szklanki makaronu garganelli
oliwa
2
ząbki czosnku
garść
pomidorów suszonych
sól
morska i świeżo mielony pieprz
kawałek
pieczonego indyka, kurczaka lub łopatki wieprzowej długo gotowanej
½
szklanki cydru
1
szklanka młodego szpinaku
1
szklanka rukoli
1 łyżka
posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka
posiekanego szczypiorku
parmezan
Na
patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej rozgniecione ząbki czosnku i
suszone pomidory pokrojone w paseczki, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy.
Następnie
do patelni dodajemy mięso posiekane w długie wiórki, zalewamy wszystko cydrem i
gotujemy, aż cydr wyparuje.
Zdejmujemy
rondel z ognia i dodajemy szpinak, rukolę, pietruszkę oraz szczypiorek
W
międzyczasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją, zgodnie z włoską
tradycją woda powinna być słona jak morze. Wrzucamy makaron, zagotowujemy i
gotujemy na małym ogniu aż makaron będzie al dente ok. 7-8 minut.
Makaron
odcedzamy (zachowujemy trochę wody z gotowania) i przekładamy do rondla z
sosem. Podgrzewamy całość i przekładamy na talerze.
Podajemy
ze struganym parmezanem.
For
4 servings
Ingredients:
2
cups garganelli pasta
oil
2
cloves garlic
a
handful of dried tomatoes
sea
salt and freshly ground pepper
a
piece of roast turkey, chicken or pork shoulder
½
cup cider
1
cup baby spinach
1
cup arugula
1
tablespoon chopped parsley
1
tablespoon chopped chives
parmigiano
Heat
up the olive oil in a pan, add crushed cloves of garlic and sun-dried tomatoes
cut into strips, season with salt and pepper and fry.
Next
add the meat shredded into long strips, pour over the cider and cook until the
cider has evaporated.
Remove
the pan from the heat and add the spinach, arugula, parsley and chives. Cover
and
Meanwhile,
in a large pot, boil water, salt it, according to the Italian tradition, the
water should be as salty as the Mediterranean sea. Put the pasta in and cook
over low heat until the pasta is al dente, approx. 7-8 minutes.
Drain
pasta (keep a little of the cooking water) and dump it into a saucepan with the
sauce. Divide among the plates.
Serve
with shaved parmigiano.