niedziela, 29 listopada 2015

MAKARON GARGANELLI Z PIECZONYM MIĘSEM, SZPINAKIEM I RUKOLĄ - GARGANELLI PASTA WITH ROASTED MEAT, SPINACH AND ARUGULA



Dzisiaj prosty makaron na wykorzystanie resztek z obiadu. Jeżeli został kawałek mięsa z powoli pieczonej łopatki, kurczaka czy indyka.

Proszę bardzo, oto pyszny sos do makaronu. Wyraziste smaki mięsa, suszonych w słońcu pomidorów połączone ze świeżością rukoli i młodego szpinaku.

Danie niezobowiązujące, w sam raz na prosty obiad.

Today, a simple pasta to use leftovers from dinner. If you have a piece of meat from slow roasted  pork shoulder, chicken or turkey.

Then here is delicious pasta sauce. Robust flavors of meat and sun-dried tomatoes, combined with fresh arugula and baby spinach.

Easy dish, just in time for a simple lunch.

Enjoy!

Lilia, xoxo

Na 4 porcje

Składniki:

2 szklanki makaronu garganelli

oliwa
2 ząbki  czosnku
garść pomidorów suszonych
sól morska i świeżo mielony pieprz
kawałek pieczonego indyka, kurczaka lub łopatki wieprzowej długo gotowanej
½ szklanki cydru
1 szklanka młodego szpinaku
1 szklanka rukoli
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
parmezan


Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej rozgniecione ząbki czosnku i suszone pomidory pokrojone w paseczki, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy.

Następnie do patelni dodajemy mięso posiekane w długie wiórki, zalewamy wszystko cydrem i gotujemy, aż cydr wyparuje.

Zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy szpinak, rukolę, pietruszkę oraz szczypiorek

W międzyczasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją, zgodnie z włoską tradycją woda powinna być słona jak morze. Wrzucamy makaron, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu aż makaron będzie al dente ok. 7-8 minut.

Makaron odcedzamy (zachowujemy trochę wody z gotowania) i przekładamy do rondla z sosem. Podgrzewamy całość i przekładamy na talerze.

Podajemy ze struganym parmezanem.

For 4 servings

Ingredients:

2 cups garganelli pasta

oil
2 cloves garlic
a handful of dried tomatoes
sea ​​salt and freshly ground pepper
a piece of roast turkey, chicken or pork shoulder
½ cup cider
1 cup baby spinach
1 cup arugula
1 tablespoon chopped parsley
1 tablespoon chopped chives
parmigiano


Heat up the olive oil in a pan, add crushed cloves of garlic and sun-dried tomatoes cut into strips, season with salt and pepper and fry.

Next add the meat shredded into long strips, pour over the cider and cook until the cider has evaporated.

Remove the pan from the heat and add the spinach, arugula, parsley and chives. Cover and

Meanwhile, in a large pot, boil water, salt it, according to the Italian tradition, the water should be as salty as the Mediterranean sea. Put the pasta in and cook over low heat until the pasta is al dente, approx. 7-8 minutes.

Drain pasta (keep a little of the cooking water) and dump it into a saucepan with the sauce. Divide among the plates.

Serve with shaved parmigiano.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz