Ta tarta pochodzi od Susan Spungen – bardzo spodobało mi się zdjęcie na Instagramie. Ostatnio dużo eksperymentuję z jabłkami bez cukru.
Przygotowanie masła z jabłek, zupełnie bez cukru, tak czy inaczej daje nam dżem, który możemy wykorzystać na rożne sposoby.
Powstała kolejna, maślana i słodko-kwaśna, cynamonowa tarta jabłkowa.
Idea for this tart comes from Susan Spungen – I loved the picture of this tart on the Instagram.
I am experimenting a lot with cooking the aples sans sugar.
The apple butter, cooked without sugar, but with the cinnamon only, results in the healthy jam, we can use in many ways.
And so this way we have yet another delicious, buttery, sweet-sour, cinnamony apple tart.
Enjoy!
jedna prostokątna tarta
Składniki:
gotowe ciasto francuskie na bazie masła
masło jabłkowe
8 jabłek słodko-winnych ( ja użyłam jabłka
Rubin)
2 laski cynamonu
1 łyżeczka cynamonu
3-4 jabłka
cynamon
Obieramy jabłka, przekrawamy je na pół i
usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w grubą kostkę o wielkości 2-2,5 cm,
skrapiamy sokiem z cytryny.
Wkładamy jabłka do płaskiego rondla lub dużej patelni,
dodajemy laski cynamonu i posypujemy cynamonem, smażymy na małym ogniu aż jabłka
się rozpadną i zbrązowieją.
Przekładamy jabłka do miksera (wyjmujemy laski
cynamonu) i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Jabłka wkładamy z powrotem do rondla z
wcześniej wyjętymi laskami cynamonu i gotujemy na małym ogniu aż mus będzie
gęsty. To jest właśnie masło jabłkowe. Odstawiamy masło na bok.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy ciasto
do ok. 5 mm grubości i wykładamy je na blachę.
Wzdłuż krawędzi robimy lekkie nacięcia, aby utworzył się brzeg.
Całość spodu nakłuwamy widelcem. Wstawiamy z powrotem do lodówki lub
zamrażarki aby się schłodziło.
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy z nich
gniazda nasienne, i kroimy je na szatkownicyw poprzek na cienkie plasterki.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, smarujemy je z
wierzchu grubo masłem jabłkowym, na wierzchu rozkładamy plasterki jabłek.
Oprószamy jabłka cynamonem.
Wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy przez
35-40 minut, aż ciasto z wierzchu będzie mocno złote.
one
rectangular tart
Ingredients:
ready-made butter based puff pastry
apple
butter
8 sweet apples (I've used Rubin apples)
2
cinnamon sticks
1
teaspoon cinnamon
3-4
apples
cinnamon
Peel
the apples, cut them in half and remove
the cores. Cut the apples into thick cubes about one inch size,
sprinkle with lemon juice.
Put
the apples into a flat large saucepan, add the cinnamon sticks and sprinkle
with cinnamon and cook over low heat until the apples fall apart and are lightly browned.
Put
the soft apples in a blender (remove the cinnamon sticks) and blend to a smooth
paste.
Put
the apples back into the saucepan with the previously removed cinnamon sticks
and cook over low heat until it gets very thick. This is the apple butter. Put the
butter aside.
Remove
the dough from the refrigerator. Roll the dough to approx. 1/5 inch thick and put
it on the baking tray.
Cut
the dough along the edges, for the incisions to form the rant. Prick the bottom
with a fork. Put the dough back in the fridge or freezer to cool.
Peel
the remaining apples, cut the core out and cut them crosswise on a mandoline into thin
slices.
Remove
the dough from the refrigerator, smear the top with the apple butter and cover with the apple slices. Sprinkle the
apples with cinnamon.