niedziela, 22 listopada 2015

TARTA JABŁKOWA BEZ CUKRU - SUGAR FREE APPLE TART



Ta tarta pochodzi od Susan Spungen – bardzo spodobało mi się zdjęcie na Instagramie. Ostatnio dużo eksperymentuję z jabłkami bez cukru.

Przygotowanie masła z jabłek, zupełnie bez cukru, tak  czy inaczej daje nam dżem, który możemy wykorzystać na rożne sposoby.

Powstała kolejna, maślana i słodko-kwaśna, cynamonowa tarta jabłkowa.

Idea for this tart comes from Susan Spungen – I loved the picture of this tart on the Instagram.

I am experimenting a lot with cooking the aples sans sugar.

The apple butter, cooked without sugar, but with the cinnamon only, results in the healthy jam, we can use in many ways.

 And so this way we have yet another delicious, buttery, sweet-sour, cinnamony apple tart.

Enjoy!

Xoxo, Lilia

jedna prostokątna tarta

Składniki:

gotowe ciasto francuskie na bazie masła

masło jabłkowe
8 jabłek słodko-winnych ( ja użyłam jabłka Rubin)
2 laski cynamonu
1 łyżeczka cynamonu

3-4 jabłka
cynamon

Obieramy jabłka, przekrawamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w grubą kostkę o wielkości 2-2,5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny.

Wkładamy jabłka do płaskiego rondla lub dużej patelni, dodajemy laski cynamonu i posypujemy cynamonem, smażymy na małym ogniu aż jabłka się rozpadną i zbrązowieją.

Przekładamy jabłka do miksera (wyjmujemy laski cynamonu) i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Jabłka wkładamy z powrotem do rondla z wcześniej wyjętymi laskami cynamonu i gotujemy na małym ogniu aż mus będzie gęsty. To jest właśnie masło jabłkowe. Odstawiamy masło na bok.
  
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy ciasto do ok. 5 mm grubości i wykładamy je na blachę.

Wzdłuż krawędzi  robimy lekkie nacięcia, aby utworzył się brzeg. Całość spodu nakłuwamy widelcem. Wstawiamy z powrotem do lodówki lub zamrażarki aby się schłodziło.

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy z nich gniazda nasienne, i kroimy je na szatkownicyw poprzek na cienkie plasterki.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, smarujemy je z wierzchu grubo masłem jabłkowym, na wierzchu rozkładamy plasterki jabłek. Oprószamy jabłka cynamonem.

Wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut, aż ciasto z wierzchu będzie mocno złote.


one rectangular tart

Ingredients:

ready-made butter based puff pastry 

apple butter
8 sweet apples (I've used Rubin apples)
2 cinnamon sticks
1 teaspoon cinnamon

3-4 apples
cinnamon

Peel the apples, cut  them in half and remove the cores. Cut the apples into thick cubes about one inch size, sprinkle with lemon juice.

Put the apples into a flat large saucepan, add the cinnamon sticks and sprinkle with cinnamon and cook over low heat until the apples fall apart and are lightly browned.

Put the soft apples in a blender (remove the cinnamon sticks) and blend to a smooth paste.

Put the apples back into the saucepan with the previously removed cinnamon sticks and cook over low heat until it gets very thick. This is the apple butter. Put the butter aside.

Remove the dough from the refrigerator. Roll the dough to approx. 1/5 inch thick and put it on the baking tray.

Cut the dough along the edges, for the incisions to form the rant. Prick the bottom with a fork. Put the dough back in the fridge or freezer to cool.

Peel the remaining apples, cut the core out and cut them crosswise on a mandoline into thin slices.

Remove the dough from the refrigerator, smear the top with the apple butter  and cover with the apple slices. Sprinkle the apples with cinnamon.

Put the tart in the oven and bake for 35-40 minutes, until the dough and the apples are evenly golden brown.


1 komentarz: