Nowy rok nie obejdzie się bez ciasta z
dziurką. Okrągłe ciasto do tego z dziurą symbolizuje zamknięty cykl, pełne koło
i mam nadzieję, że zapewni mi powodzenie na ten rok.
Ciasto jest proste do wykonania. Tylko
mąka orzechowa z orzechów laskowych, jajka, słodzik i olej z prażonych orzechów
laskowych.
Smaku dodaje tu olej z orzechów
laskowych. Ciasto jest delikatne, soczyste i miękkie.
Podałam je z nutellą domowej roboty.
Dla miłośników orzechów laskowych – znajdziecie się w orzechowym niebie.
Podałam je z nutellą domowej roboty.
Dla miłośników orzechów laskowych – znajdziecie się w orzechowym niebie.
New
Year cannot do without the cake with a hole. A round cake with a hole to
symbolizes a closed cycle, full circle, and I hope that it will bring me luck
this year.
The
dough is quite easy to imake. Only hazelnut flour, eggs, sweetener and oil from roasted
hazelnuts.
I serve it with homemade nutella. For hazelnut lovers – you will
find yourself in hazelnut heaven.
Enjoy!
Lilia,
xoxo
Składniki:
4 jajka, rozdzielone
4 łyżki ksylitolu
2 szklanki drobno zmielonych orzechów
laskowych
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju z prażonych orzechów
laskowych
Nutella domowej roboty
½
szklanki prażonych, zmielonych orzechów laskowych
1
tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szklanki
mleka w proszku podsmażonego z 1 łyżką masła
|
Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na
sztywno. Żółtka odstawiamy na bok.
Ubijamy żółtka z ksylitolem aż zbledną i
potroją swoją objętość. Do żółtek dodajemy mielone orzechy laskowe, sól i
proszek do pieczenia. Mieszamy bardzo dokładnie, zbierając masę z brzegów
miski. Dodajemy 4 łyżki oleju z prażonych orzechów laskowych.
Na koniec, do masy dodajemy białka, w
trzech częściach, delikatnie mieszając.
Ciasto wkładamy do formy z dziurką dokładnie
wysmarowanej masłem i pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 180C stopni przez około 40-50 minut.
Podajemy z łyżką nutelli, którą robi się
tak:
Orzechy
laskowe wykładamy na blachę. Pieczemy w
180 stopniach przez 20-25 minut aż orzechy zaczną pachnieć i się zazłocą.
Po
wyjęciu orzechów z piekarnika studzimy je lekko, a następnie pocieramy w dłoniach między płatami ręcznika
papierowego aby usunąć skórkę.
Przekładamy
do malaksera i mielimy drobno, dodajemy tabliczkę czekolady roztopionej w
kąpieli wodnej i mleko w proszku podsmażone w łyżce masla. Miksujemy do
uzyskania gładkiej masy. Możemy dosłodzić miodem.
Podajemy
ciasto z łyżką kremu
orzechowo-czekoladowego. Posypujemy posiekanymi orzechami.
Ingredients:
4
eggs, separated
4
tbs of xylitol sweetener
2
cups finely ground hazelnuts
pinch
of salt
1
tsp of baking powder
4
tbs oil from roasted hazelnuts
For
homemade nutella:
½
cup ground hazelnuts, roasted
1
bar of dark chocolate, 3,5 oz.
1/2
cup milk powder sauteed with 1 tablespoon butter
Split
the eggs. Beat the egg whites until stiff. Put the yolks in a separate bowl.
Whip
the egg yolks with xylitol sweetener until pale and tripled in volume. To the beaten yolks, add
the ground hazelnuts, salt and baking powder. Mix thoroughly, scraping down the the sides of the bowl.
Mix in 4 tablespoons of roasted hazelnut oil.
Finally,
add gently the beaten egg whites in 3 portions.
Put
the pastry into well buttered Bundt form and bake in a preheated oven at
350F degrees for about 40-50 minutes.
Serve
with a spoonfull of homemade nutella, which you can prepare like that:
Put
the whole hazelnuts in a baking tray. Roast at 350F degrees for 20-25 minutes or
until nuts begin to smell and turn golden.
After
having removed the nuts from the oven and that nuts have cooled down, rub the
nuts between the hands in the sheets of paper towel to remove the skins.
Transfer
the nuts into food processor and grind
finely, next add the melted chocolate and powdered milk sauteed in a tablespoon of butter. Blend until
smooth.You can sweeten the nutella with honey.