ZUPA Z BOROWIKÓW - PORCINI MUSHROOM SOUP



Ostatnia wigilia była pod tytułem: pierogi z grzybami. Ugotowałam ogromną ilość suszonych prawdziwków, po ugotowaniu których została mi duża ilość aromatycznego wywaru. 

Szkoda byłoby go wyrzucać. Zamroziłam więc wywar do wykorzystania później, do tej właśnie zupy.

Bardzo mocny, skoncentrowany smak borowików. Kremowa od zastosowanych ziemniaków. Aromatyzowana tymiankiem i liśćmi laurowymi. Do tego świeże nuty granata, ostrej papryki i pietruszki.

Pyszna zupa o leśnym smaku.

Last Christmas Eve main theme was pierogi with mushrooms . And so to prepare those I cooked a huge amount of dried porcini mushrooms. The mushrooms were drained, chopped and sauteed with onion to be encased in a spelt flour dumplings.

What I was left with was quite a big  amount of aromatic stock from porcinis. It would have been a shame to throw away such a delicious stock.  I froze  the stock so that it be used later, for this particular soup.

Very powerful, concentrated flavor of porcini mushrooms . Creamy out of the use of potatoes. Flavored with thyme and bay leaves . On top of the soup some fresh notes of pomegranate, hot pepper and parsley.

Delicious soup with woodsy flavor.

Enjoy!

Lilia, xoxo


  Na 8  porcji

Składniki:

1/4 szklanki suszonych borowików
1 szklanka wywaru z gotowania borowików
por, biała część
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 ziemniaki obrane i pokrojone w grubą kostkę
sól i pieprz
4 szklanki  wywaru warzywnego
2 gałązki tymianku
2 liście laurowe

śmietana creme fraiche
ostra papryczka drobno posiekana
pietruszka
nasiona granatu
czarny sezam

Do garnka wkładamy cebulę i por pokrojone na kawałki. Dodajemy umyte i wymoczone suszone borowiki wraz z wywarem z borowików. Zalewamy wywarem warzywnym i zagotowujemy.

Dodajemy do zupy ząbek czosnku oraz ziemniaki obrane i pokrojone w  kostkę. Doprawiamy zupę pieprzem i solą, dodajemy tymianek i liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut aż warzywa będą miękkie.

Przekładamy zupę do blendera, miksujemy aż będzie gładka. Przecieramy ją przez sito. Sprawdzamy gęstość, jeżeli jest zbyt gęsta dolewamy przegotowaną wodę.

Podajemy z kleksem śmietany crème fraiche, pietruszką, plasterkami ugotowanych prawdziwków oraz ostrą papryką.

8 servings

Ingredients:

1/4 cup dried porcini mushrooms
1 cup of the broth from cooking porcini mushrooms
leek, white part, chopped
1 onion
1 clove garlic
4 potatoes, peeled and cut into thick cubes
salt and pepper
4 cups vegetable stock
2 sprigs thyme
2 bay leaves

cream, creme fraiche
hot chilli finely chopped
parsley
pomegranate seeds
black sesame seeds


Put the onion and leek cut into pieces into the pot. Add the washed and soaked dried porcini mushrooms with a stock from having cooked other batch of porcini mushrooms. Cover with  the vegetable stock and bring it  to the  boil.

Add to the soup a clove of garlic and potatoes peeled and cut into big cubes. Season the soup with salt and pepper, add the thyme and bay leaves and cook over low heat for 30 minutes until the vegetables are tender.

Transfer the soup into the  blender and whizz until smooth. Pass it through a sieve. Check the density, if it is too thick, add boiling water to have desired thickness.

Serve with some crème fraiche, parsley, slices of boiled porcinis and hot peppers.