Ostatnia wigilia była pod tytułem: pierogi z grzybami. Ugotowałam ogromną ilość suszonych prawdziwków, po ugotowaniu
których została mi duża ilość aromatycznego wywaru.
Szkoda byłoby go wyrzucać. Zamroziłam więc wywar do wykorzystania
później, do tej właśnie zupy.
Bardzo mocny, skoncentrowany smak
borowików. Kremowa od zastosowanych ziemniaków. Aromatyzowana tymiankiem i liśćmi laurowymi.
Do tego świeże nuty granata, ostrej papryki i pietruszki.
Pyszna zupa o leśnym smaku.
Last
Christmas Eve main theme was pierogi with mushrooms . And so to prepare those I
cooked a huge amount of dried porcini mushrooms. The mushrooms were drained,
chopped and sauteed with onion to be encased in a spelt flour dumplings.
What
I was left with was quite a big amount of
aromatic stock from porcinis. It would have been a shame to throw away such a
delicious stock. I froze the stock so that it be used later, for this
particular soup.
Very
powerful, concentrated flavor of porcini mushrooms . Creamy out of the use of
potatoes. Flavored with thyme and bay leaves . On top of the soup some fresh notes of pomegranate, hot pepper and
parsley.
Delicious
soup with woodsy flavor.
Enjoy!
Lilia,
xoxo
Na
8 porcji
Składniki:
1/4
szklanki suszonych borowików
1
szklanka wywaru z gotowania borowików
por,
biała część
1
cebula
1
ząbek czosnku
4
ziemniaki obrane i pokrojone w grubą kostkę
sól i
pieprz
4
szklanki wywaru warzywnego
2
gałązki tymianku
2
liście laurowe
śmietana
creme fraiche
ostra
papryczka drobno posiekana
pietruszka
nasiona
granatu
czarny
sezam
|
Do
garnka wkładamy cebulę i por pokrojone na kawałki. Dodajemy umyte i wymoczone
suszone borowiki wraz z wywarem z borowików. Zalewamy wywarem warzywnym i
zagotowujemy.
Dodajemy
do zupy ząbek czosnku oraz ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę.
Doprawiamy zupę pieprzem i solą, dodajemy tymianek i liście laurowe i
gotujemy na małym ogniu przez 30 minut aż warzywa będą miękkie.
|
Przekładamy
zupę do blendera, miksujemy aż będzie gładka. Przecieramy ją przez sito.
Sprawdzamy gęstość, jeżeli jest zbyt gęsta dolewamy przegotowaną wodę.
Podajemy
z kleksem śmietany crème fraiche, pietruszką, plasterkami ugotowanych
prawdziwków oraz ostrą papryką.
|
8 servings
Ingredients:
1/4 cup dried porcini
mushrooms
1 cup of the broth from
cooking porcini mushrooms
leek, white part,
chopped
1 onion
1 clove garlic
4 potatoes, peeled and
cut into thick cubes
salt and pepper
4 cups vegetable stock
2 sprigs thyme
2 bay leaves
cream, creme fraiche
hot chilli finely
chopped
parsley
pomegranate seeds
black sesame seeds
Put the onion and leek
cut into pieces into the pot. Add the washed and soaked dried porcini
mushrooms with a stock from having cooked other batch of porcini mushrooms. Cover with the vegetable stock and bring it to the boil.
Add to the soup a clove
of garlic and potatoes peeled and cut into big cubes. Season the soup with
salt and pepper, add the thyme and bay leaves and cook over low heat for 30
minutes until the vegetables are tender.
Transfer the soup into
the blender and whizz until smooth. Pass
it through a sieve. Check the density, if it is too thick, add boiling water
to have desired thickness.
Serve with some crème
fraiche, parsley, slices of boiled porcinis and hot peppers.
|