Zainspirowałam się ostatnio gotowym
sosem pomidorowym z winem Barolo (bez dodatków :) ) do zrobienia tej właśnie bogatej w
smaki zupy pomidorowej. Wspaniała, gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca.
Ma bardzo złożony i bogaty smak. Oliwa z
oliwek, pomidory, bazylia, czerwone wino i serek mascarpone. Wszystko to łączy się w zupie dając
efekt kremowej, słodko-cierpkiej esencji smaków.
I
was inspired to make the soup by the ready-made tomato sauce with Barolo wine (organic :))
to do this very rich flavored tomato soup. Delicious, thick, aromatic and
warming.
It
has a very complex and rich flavor. Olive oil, tomatoes, basil, red wine and
mascarpone. All
of these ingredients are combined here to give a creamy soup with a sweet-tart essence
of flavor.
Enjoy!
Lilia,
xoxo
Na 4 porcje
Składniki:
1 łyżka oliwy
1 ząbek
czosnku
1
średniej wielkości cebula, posiekana
1
marchewka
1 mały
seler
¾ szklanki
czerwonego wina
sól i
pieprz
1 łyżka
suszonej bazylii
1
łyżeczka suszonego tymianku
2 puszki
pomidorów pelati
4 szklanki
bulionu z kurczaka lub warzywnego lub wody
szczypta
brązowego cukru
4 łyżki
mascarpone
pomidorki
koktajlowe na gałązce
sól i
pieprz
oliwa z oliwek
czosnek
oliwa z oliwek do podania
W
garnku, w łyżce oliwy podsmażamy do miękkości soffritto, czyli posiekaną cebulę,
marchew i seler oraz 1 ząbek czosnku. Zalewamy soffritto czerwonym winem,
gotujemy do odparowania wina. Dodajemy pomidory pelati, bazylię oraz tymianek. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, zalewamy
warzywa gorącym bulionem warzywnym lub drobiowym i gotujemy ok. 20 minut.
Można
doprawić ją łyżeczką cukru gdy pomidory są zbyt kwaśne.
Miksujemy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy
zupę z powrotem do garnka, dodajemy mascarpone i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
W międzyczasie myjemy pomidorki,
dzielimy gałązki by miały około 3-4 pomidorki. Układamy pomidorki na blaszce,
skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą i pieczemy w piekarniku nagrzanym
do 200 stopni przez 30 minut.
Podajemy
w talerzach pokropione oliwą i upieczonymi pomidorkami na środku.
For
4 servings
Ingredients:
1
tablespoon olive oil
1
clove garlic
1
medium onion, chopped
1
carrot, chopped
1
small celery, chopped
¾
cup red wine
salt
and pepper
1
tablespoon dried basil
1
teaspoon dried thyme
2
cans of tomatoes pelati
4
cups chicken stock or vegetable stock or water
a
pinch of brown sugar
4
tablespoons of mascarpone cheese
cherry
tomatoes on a vine
salt
and pepper
olive
oil
garlic
olive
oil for serving
In
a pot, big enough to contain the soup, in a tablespoon of olive oil saute the
soffritto of chopped onions, carrots and
celery until soft. Add 1 clove of Garlic
and saute some more. Pour the red wine over and boil to evaporate the wine. Add
the basil and thyme together with the Pelati tomatoes. Season the soup with
salt and pepper, pour the hot broth in the pan and cook for approx. 20 minutes.
You
can add pinch of sugar if the tomatoes are too acidic.
Blend
the soup until smooth. Pour the soup
back into the pot, add the mascarpone and cook on low heat for approx. 10
minutes.
In
the meantime, wash the tomatoes, divide the twigs that contain 3-4 tomatoes.
Arrange tomatoes on a baking tray, sprinkle with olive oil, season with salt
and pepper and roast in oven preheated to 200 degrees for 30 minutes.