ZUPA POMIDOROWA Z WINEM I MASCARPONE - TOMATO SOUP WITH WINE AND MASCARPONE




Zainspirowałam się ostatnio gotowym sosem pomidorowym z winem Barolo (bez dodatków :) ) do zrobienia tej właśnie bogatej w smaki zupy pomidorowej. Wspaniała, gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca.

Ma bardzo złożony i bogaty smak. Oliwa z oliwek, pomidory, bazylia, czerwone wino i  serek mascarpone. Wszystko to łączy się w zupie dając efekt kremowej, słodko-cierpkiej esencji smaków.

I was inspired to make the soup by the ready-made  tomato sauce with Barolo wine (organic :)) to do this very rich flavored tomato soup. Delicious, thick, aromatic and warming.

It has a very complex and rich flavor. Olive oil, tomatoes, basil, red wine and mascarpone. All of these ingredients are combined here to give a creamy soup with a sweet-tart essence of flavor.

Enjoy!

Lilia, xoxo



Na 4 porcje

Składniki:

1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 średniej wielkości cebula, posiekana
1 marchewka
1 mały seler
¾ szklanki czerwonego wina
sól i pieprz
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 puszki pomidorów pelati
4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego lub wody
szczypta brązowego cukru

4 łyżki mascarpone  

pomidorki koktajlowe na gałązce
sól i pieprz
oliwa z oliwek
czosnek

oliwa z oliwek do podania


W garnku, w łyżce oliwy podsmażamy do miękkości soffritto, czyli posiekaną cebulę, marchew i seler oraz 1 ząbek czosnku. Zalewamy soffritto czerwonym winem, gotujemy do odparowania wina. Dodajemy pomidory pelati, bazylię oraz tymianek.  Doprawiamy zupę solą i pieprzem, zalewamy warzywa gorącym bulionem warzywnym lub drobiowym i gotujemy ok. 20 minut.

Można doprawić ją łyżeczką cukru gdy pomidory są zbyt kwaśne.

Miksujemy zupę  do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy zupę z powrotem do garnka, dodajemy mascarpone  i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.

W międzyczasie myjemy pomidorki, dzielimy gałązki by miały około 3-4 pomidorki. Układamy pomidorki na blaszce, skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

Podajemy w talerzach pokropione oliwą i upieczonymi pomidorkami na środku.

For 4 servings

Ingredients:
1 tablespoon olive oil
1 clove garlic
1 medium onion, chopped
1 carrot, chopped
1 small celery, chopped
¾ cup red wine
salt and pepper
1 tablespoon dried basil
1 teaspoon dried thyme
2 cans of tomatoes pelati
4 cups chicken stock or vegetable stock or water
a pinch of brown sugar
4 tablespoons  of mascarpone cheese

cherry tomatoes on a vine
salt and pepper
olive oil
garlic

olive oil for serving

In a pot, big enough to contain the soup, in a tablespoon of olive oil saute the soffritto  of chopped onions, carrots and celery until soft. Add  1 clove of Garlic and saute some more. Pour the red wine over and boil to evaporate the wine. Add the basil and thyme together with the Pelati tomatoes. Season the soup with salt and pepper, pour the hot broth in the pan and cook for approx. 20 minutes.

You can add pinch of sugar if the tomatoes are too acidic.

Blend  the soup until smooth. Pour the soup back into the pot, add the mascarpone and cook on low heat for approx. 10 minutes.

In the meantime, wash the tomatoes, divide the twigs that contain 3-4 tomatoes. Arrange tomatoes on a baking tray, sprinkle with olive oil, season with salt and pepper and roast in oven preheated to 200 degrees for 30 minutes.

Serve in bowls with a drizzle of olive oil and roasted cherry tomatoes in the middle.