SOS Z ŻURAWINY I OSTREJ PAPRYKI - CRANBERRY AND HOT PEPPER SAUCE



Ostro-słodko-kwaśny, fantastyczny dodatek do mięsa, warzyw, sałat czy serów.

Szczególnie dobrze odnajdzie się ze świeżym wiejskim serem. Można go zapiec z serem brie.

Jak już go zrobicie na pewno znajdziecie dla niego wiele zastosowań.

Hot, sweet and sour, this sauce will be a perfect addition to meats, vegetables, salads and cheeses.

Especially well will taste together with fresh cottage cheese. Can be baked with brie cheese.

I am convinced once you have it you will find many uses.

Enjoy!

Lilia, xoxo


1 szklanka sosu

Składniki:

1 szklanka ugotowanych żurawin
1 mały kawałek imbiru
1 ostra papryczka chilli
½ szklanki wody
sól i pieprz do smaku
2 łyżki sfermentowanego miodu

Żurawiny myjemy, umieszczamy w rondlu, zalewamy wodą, dodajemy ostrą papryczkę oraz imbir, i gotujemy aż owoce się rozpadną. Doprawiamy pieprzem i solą i gotujemy przez kilka minut dłużej.

Usuwamy imbir i część papryczki i miksujemy wszystko na gładką masę. Dosładzamy miodem, schładzamy i przelewamy do butelki lub słoika.  Przechowujemy w lodówce.

1 cup sauce

 Ingredients:

1 cup cooked cranberries
1 small piece of ginger
1 hot chilli pepper
½ cup water
Salt and pepper
2 tbs fermented vinegar

Rinse the cranberries under running water, put them in a saucepan, add hot chilli pepper and ginger, cover with ½ cup water  and cook until the fruit desintegrates, about 10 minutes.Season with salt and pepper and cook a few minutes more.

Remove the ginger  and most of the chilli pepper, transfer the sauce into the blender and blend until smooth. Sweeten with fermented honey, chill and transfer into the bottle or jar. Keep refrigerated.