CIASTKO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI - CHOCOLATE CHERRY CAKE



Szybkie i proste ciasto czekoladowe, na dwie osoby. Do zrobienia na ostatnią chwilę.

Bez glutenu i bez cukru. Jajka, ksylitol lub stewia, kakao, mielone migdały i wanilia. Do tego kwaśne wiśnie, które świetnie komponują się z czekoladą.

Upiekłam je w patelni żeliwnej, ale jakiekolwiek inne naczynie do pieczenia: mała blaszka, foremki do mufinów, sprawdzą się idealnie.

Pycha.

What to say. Easy peasy chocolate cake for two.

No gluten and no sugar. Just eggs, sweetener like stevia, cocoa, almond meal and vanilla. To that I added sour cherries, which together with chcocolate are a marriage made in heaven.

I baked it in a cast iron pan, but ramekins, muffin tins, small cake pans, whichever vessel you choose will be perfect.

Enjoy!

Lilia, xoxo

Składniki:

2 jajka, rozdzielone
2 łyżki ksylitolu lub stewii
¼ szklanki mielonych migdałów
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka masła miękkiego
wiśnie świeże lub mrożone

cukier puder

Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywno, odstawiamy na bok.

W małym rondelku stapiamy masło  i smażymy aż lekko zbrązowieje i będzie pachnieć karmelem.

Ubijamy żółtka z cukrem aż zbledną i potroją swoją objętość. Do żółtek dodajemy mielone migdały, kakao, wanilię, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy bardzo dokładnie, zbierając masę z brzegów miski. Dodajemy ostudzone masło.

Na koniec, do masy dodajemy białka, w trzech częściach, delikatnie mieszając.

Ciasto wkładamy do blaszki. Na wierzchu rozkładamy równomiernie wiśnie pozbawione pestek.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ingredients:

2 eggs, separated
2 tablespoons of xylitol or stevia
¼ cup ground almonds
2 teaspoons cocoa
pinch of salt
1/2 teaspoon of baking powder
1/2 teaspoon vanilla extract
1 tablespoon soft butter
sour cherries, fresh or frozen

powdered sugar

Split the eggs. Whip the whites until stiff. Put aside.

In a small saucepan heat the butter until it gets lightly browned and smells like caramel.

Whip the egg yolks with the sweetener until pale and tripled in volume. Add to the yolks the ground almonds, cocoa, vanilla, salt and baking powder. Mix thoroughly, scrapping down the batter from  the sides of the bowl. Add the cooled butter.

Finally, add gently the whipped egg whites, in three parts.

Put the batter into the buttered pan. Insert  the cherries (pips removed) evenly on top of the batter.

Bake in preheated oven at 325F  for about 15-20 minutes.

Dust  with powdered sugar before serving.