Szybkie i proste ciasto czekoladowe, na
dwie osoby. Do zrobienia na ostatnią chwilę.
Bez glutenu i bez cukru. Jajka, ksylitol
lub stewia, kakao, mielone migdały i wanilia. Do tego kwaśne wiśnie, które świetnie
komponują się z czekoladą.
Upiekłam je w patelni żeliwnej, ale
jakiekolwiek inne naczynie do pieczenia: mała blaszka, foremki do mufinów,
sprawdzą się idealnie.
Pycha.
What
to say. Easy peasy chocolate cake for two.
No
gluten and no sugar. Just eggs, sweetener like stevia, cocoa, almond meal and
vanilla. To that I added sour cherries, which together with chcocolate are a
marriage made in heaven.
I
baked it in a cast iron pan, but ramekins, muffin tins, small cake pans,
whichever vessel you choose will be perfect.
Enjoy!
Lilia,
xoxo
Składniki:
2 jajka, rozdzielone
2 łyżki ksylitolu lub stewii
¼ szklanki mielonych migdałów
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka masła miękkiego
wiśnie świeże lub mrożone
cukier puder
Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na
sztywno, odstawiamy na bok.
W małym rondelku stapiamy masło i smażymy aż lekko zbrązowieje i będzie
pachnieć karmelem.
Ubijamy żółtka z cukrem aż zbledną i
potroją swoją objętość. Do żółtek dodajemy mielone migdały, kakao, wanilię, sól i
proszek do pieczenia. Mieszamy bardzo dokładnie, zbierając masę z brzegów
miski. Dodajemy ostudzone masło.
Na koniec, do masy dodajemy białka, w
trzech częściach, delikatnie mieszając.
Ciasto wkładamy do blaszki. Na wierzchu
rozkładamy równomiernie wiśnie pozbawione pestek.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180
stopni przez około 15-20 minut.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ingredients:
2 eggs, separated
2 tablespoons of xylitol
or stevia
¼ cup ground almonds
2 teaspoons cocoa
pinch of salt
1/2 teaspoon of baking
powder
1/2 teaspoon vanilla extract
1 tablespoon soft butter
sour cherries, fresh or
frozen
powdered sugar
Split the eggs. Whip the
whites until stiff. Put aside.
In a small saucepan heat
the butter until it gets lightly
browned and smells like caramel.
Whip the egg yolks with
the sweetener until pale and tripled in volume. Add to the yolks the ground
almonds, cocoa, vanilla, salt and baking powder. Mix thoroughly, scrapping down the batter
from the sides of the bowl. Add the cooled
butter.
Finally, add gently the whipped
egg whites, in three parts.
Put the batter into the
buttered pan. Insert the cherries
(pips removed) evenly on top of the batter.
Bake in preheated oven
at 325F for about 15-20 minutes.
Dust with powdered sugar before serving.
|