Zdecydowałam,
że zacznę odtwarzać niektóre moje wcześniejsze przepisy, które zginęły wśród
pierwszych wpisów, a które warto polecać.
Zaczęłam
od musztardy wiśniowej, która ze względu na wspaniały smak i kolor będzie
doskonałym dodatkiem do mięsa, serów czy twarogów.
Porto
i tymianek wzmacniają smak wiśni. Musztarda ta ma piękny kolor i gładką,
niesamowicie jedwabistą konsystencję.
Podobną
musztardę można zrobić w sezonie z malin (używamy octu malinowego) lub z brzoskwiń
- do tego użyłabym porto Tawny i biały ocet winny lub białe balsamico.
Przepis
na nią znalazłam w książce: “Home Cooking with Jean-George” Jean-George
Vongerichten.
This is a new version of
one of the first posts I ever published on the blog.
Sour cherry mustard, fruity
and aromatic.
This would be a great
addition to meat, cheese or salads. Sour cherries and port wine gives it an
interesting flavor and enhances beaufitul, deep red color.
The mustard is very
smooth, with incredible, silky texture.
I used frozen sour cherries
here.
Similar mustard can be made
using raspberries (use raspberry vinegar) or peaches – with Tawny port wine and white wine vinegar or
white balsamic vinegar.
Based on a recipe from "Home Cooking with
Jean-George" by Jean-George Vongerichten.
Składniki:
½ kg wiśni
świeżych lub mrożonych
¼ szklanki
porto
½ szklanki
czerwonego octu
1 łyżka listków
tymianku cytrynowego
sól i pieprz
2 łyżki ksylitolu
lub miodu
1 słoiczek
musztardy sarepskiej
Zagotowujemy
wiśnie z tymiankiem, octem i porto. Doprawiamy do smaku ksylitolem, solą i
pieprzem.
Gotujemy na
małym ogniu przez ok.10 minut, miksujemy wiśnie w blenderze a następnie
przecieramy przez gęste sito.
Przekładamy z
powrotem do garnka, dodajemy musztardę i
gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje, do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
Ingredients:
1 lb of fresh or frozen sour cherries
1/4 cup ruby port
1/2 cup of red wine vinegar
1 tbs leaves of lemon thyme
salt and pepper
1 tablespoon xylitol or honey
1 jar of mustard English mustard
Put the sour cherries in a saucepan together with the thyme, vinegar and port. Season to taste with honey
(xylitol), salt and pepper.
Cook over low heat for about
10 minutes. Transfer the cherries to a
blender and mix until smooth and then pass
through a fine mesh sieve.