Można przygotować je wieczorem i upiec
rano. Pyszne skonsy to udana propozycja śniadaniowa. Zamiast mufinów możemy
zrobić kruche ciastka z owocami, orzechami lub innymi dodatkami. Słodkie lub
wytrawne. Na śniadanie, lunch lub podwieczorek.
Przygotowujemy ciastka wieczorem lub
bardzo wcześnie rano. Wkładamy je do zamrażarki i prosto stąd przekładamy do
rozgrzanego piekarnika.
Moje dzisiejsze, pachnące imbirem i
cytryną, kruche i ciepłe, będą wspaniałym śniadaniem na co dzień i od święta.
I
do not have to encourage anyone to make scones. Crumbly and warm, straight from
the oven, oh what a great breakfast they would make. Sweet or savory, for every
occasion, be it breakfast, lunch or afternoon snack.
I
prepared the scones late at night, put them in the frezer and straight from there
transferred them into the warm oven.
I
made my today scones with whole wheat spelt flour, added finely chopped candied
gnger and reconstituted dried choke berries (blueberries would make a great
addition too).
Healthy,
crumbly, redolent of ginger and lemon. Served with yogurt and pomegranate seeds
they made a great breakfast.
Enjoy,
Składniki:
1 ½ szklanki mąki pszennej
razowej orkiszu
4 łyżki cukru brzoza
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i ¼ łyżeczki soli
1 szklanka masła
¾ filiżanki maślanki skórka
z cytryny
½ szklanki kandyzowanych
imbir, posiekane
½ szklanki suszonych owoców
aronii lub suszonych jagód
maślanki do posmarowania
czarny sezam do posypania
W dużej misce mieszamy mąkę,
cukier brzozowy, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Dodajemy masło pocięte na
małe kawałki i wyrabiamy ciasto placami aż kawałki masła będą wielkości grochu.
Dodajemy maślankę i skórkę z
cytryny. Delikatnie rozprowadzamy w cieście.
Przekładamy wszystko na
czystą stolnicę i szybko wyrównujemy ciasto na blacie.
Rozsypujemy po wierzchu posiekany
kandyzowany imbir i jagody. Zbieramy ciasto z powrotem w kulę i ponownie spłaszczamy.
Pamiętajmy, aby uniknąć zbyt
długiego wyrabiania. Powinniśmy widzieć niektóre kawałki masła wielkości
grochu.
Rozkładamy ciasto na płycie
o grubości ok 2-3 cm i wycinamy koła o średnicy ok 5cm. Wycinamy tyle ciastek ile zdołamy, zbierając ciasto
lekko do kupy.
Umieszczamy ciastka na tacy i
mrozimy przez co najmniej 2 godziny przed pieczeniem lub aż do 1 miesiąca,
szczelnie opakowane.
Rozgrzewamy piekarnik do 180C.
Usuwamy bułeczki z zamrażarki. Rozmieszczamy je na dwóch blaszkach, zostawiając
dużo miejsca na wyrośnięcie.
Smarujemy z wierzchu maślanką
i posypujemy obficie z czarnym sezamem.
Pieczemy od stanu zamrożenia
aż będą gotowe, rumiane i będą ochodzić od blachy, około 25 minut.
Są one najlepsze w dzień, w
którym są zrobione.
Ingredients:
1 ½ cups whole wheat spelt flour
4 tbs birch sugar
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1 i ¼ tsp salt
1 cup unsalted butter
¾ cups buttermilk
zest of lemon
½ cup candied
ginger, chopped
½ cup dried aronia berries or dried blueberries
buttermilk for brushing
black sesame for sprinkling
In a large bowl combine the
flour, birch sugar, baking powder,
baking soda and salt.
Add in the butter cut in large
pieces and work it with your firgertips until the pieces are pea size. Add the
buttermilk and lemon zest. Lightly toss
to distribute.
Dump everything onto a clean and
using the heel of your palm, quickly flatten out the dough. Scatter over the
chopped candied ginger and choke berries. Gather the dough back together in a
mound and flatten again. The dough should be holding together. Be sure to avoid
overworking. You should still see some pea size bits of butter running through
it.
Pat down the dough into a slab
of an inch thickness and with a cookie cutter of 2 inch diameter, cut out the biscuits. Cut as many biscuits as you
can gathering the dough together after having used all the dough for one batch.
Put the biscuits on a tray
and freeze for at least 2 hours before
baking, or up to 1 month, tightly wrapped.
Preheat your oven to 350F.
Remove the scones from the freezer. Space them with plenty of breathing room on
two ungreased sheet pans, brush with buttermilk and sprinkle liberally with
black sesame.
Bake from frozen until cooked
through, nicely browned, and easily lifted off the pan, about 25 minutes.
These are best eaten the day they’re made.