Mam to szczęście, że na moim ulubionym
bazarku mogę kupić marchew w różnych kolorach, w tym fioletową. Jest bardzo ciemna, i mocno farbuje każdą
potrawę, do której ją dodaję.
Niełatwo więc się z nią gotuje. Co nam
pozostaje? Zrobienie zupy marchewkowej w kolorze fioletu. Nie byłabym sobą,
gdybym nie zrobiła zupy marchewkowej w dwóch kolorach J.
Uwielbiam łączenie zup w różnych kolorach,
czasami z tego samego składnika w tym samym smaku w różnych kolorach. Czasami
to różne składniki i różne smaki, ale dobrze skontrastowane czy połączone ze
sobą.
Zrobiłam pyszną tajska zupę z marchwi,
kwaśno-słodko-ostrą, gęstą i aromatyczną. I te kolory…
I feel lucky that on he farmer’s market
I shop I can get the carrots in various colors. Among them the purple carrot, or as it is
marketed: the black carrot. Beautiful hue, and very dark color.
As it is, however, this carrot bleeds
the color into whatever is cooked with. So it can only be paired with the same colors. But how
many purple veggie salads can one do?
What was I supposed to cook? I decided
on a carrot soup in the color purple.
I just love combining the soups in
various colors in one bowl. Be it the same ingredient and taste in different colors. Sometimes it is different ingredients
and different, yet perfectly matched tastes.
Here we have Thai style carrot soup.
Hot, sweet and sour. Thick and aromatic. And the colors..
Enjoy!
Lilia, xoxo
Na 8 szklanek zupy
Składniki:
wywar:
1 łyżka oleju
1 ząbek
czosnku
1
średniej wielkości cebula, posiekana
2 łodygi
trawy cytrynowej
garść liści
limonki kaffir
2 ostra
czerwona papryka
sok i
skórka z jednej limonki
jeden
duży kawałek imbiru
sól i pieprz
woda
3
marchewki pomarańczowe średniej wielkości
1 słodki
ziemniak
¼ kawałka
selera
½ pora
2 marchewki
fioletowe
2 duże korzenie
pietruszki
¼ kawałka
selera
½ pora
1
szklanka mleczka kokosowego
do
podania:
ziarna
sezamu
nasiona
konopi
kolendra
olej
sezamowy
Wykonanie:
W
garnku, w łyżce oleju, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy imbir, trawę
cytrynową, ostrą paprykę, skórkę i sok z limonki. Doprawiamy zupę pieprzem i
solą, dolewamy wodę, przykrywamy i gotujemy przez 15-20 minut.
Dzielimy
wywar pomiędzy dwa garnki. Do jednego dodajemy pokrojone na kawałki pomarańczowe
marchewki, słodki ziemniak, seler i por, do drugiego garnka dodajemy pokrojone:
marchew fioletową, pietruszkę, seler i por.
Gotujemy
zupy przez następne 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Usuwamy twarde
zdrewniałe elementy jak trawę cytrynową, liście limonki i ew. ostrą paprykę.
Dodajemy do zupy po połowie puszki mleczka kokosowego i zagotowujemy.
Miksujemy
zupę na gładką masę. Jeżeli jest zbyt gęsta dolewamy wody.
Przelewamy
zupę do dwóch dzbanków i stąd nalewamy je równocześnie do miseczki. Posypujemy
sezamem i nasionami konopi. Skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy na wierzchu
kolendrą.
8 cups of soup
Ingredients:
broth:
1 tablespoon oil
1 clove garlic
1 medium onion, chopped
2 stalks lemongrass
a handful of kaffir lime
leaves
1 hot red pepper
juice and zest of one lime
one large piece of ginger
salt and pepper
water
3 orange carrots medium
size
1 sweet potato
¼ piece of celeriac, about
the fist size
½ leek
2 carrots purple
2 large parsley roots or
parsnips
¼ piece of celery
½ time
1 cup coconut milk
to serve
sesame seeds
hemp seeds
coriander
sesame oil
In a saucepan, in a
tablespoon of oil fry the chopped onion and garlic. Add the ginger, lemongrass,
hot pepper, zest and juice of lime. Season with salt and pepper, add the water,
cover and simmer for 15-20 minutes.
Divide the soup between
the two pots. To one add chopped into pieces: orange carrots, sweet potato, celeriac and
leeks, to another pot, add chopped purple carrots, parsnips, celeriac and leek.
Cook the soups for another
15-20 minutes, until the vegetables are soft. Remove the hard, woody elements
such as lemon grass, lime leaves and hot pepper. Then add to each of the soups half
a can of coconut milk and bring to a boil. Simmer for a few minutes more.
Blend the soup until
smooth. If it is too thick, add some more boiling water.
Pour the soup into two
pitchers and from the pitchers pour the soup into the bowls atarting from opposite
sides. Sprinkle with sesame seeds and
hemp seeds. Then sprinkle with sesame oil and put cilantro cilantro leaves on
top.