sobota, 5 marca 2016

ZUPA Z MARCHWI W DWÓCH KOLORACH - TWO COLORED CARROT SOUP



Mam to szczęście, że na moim ulubionym bazarku mogę kupić marchew w różnych kolorach, w tym fioletową.  Jest bardzo ciemna, i mocno farbuje każdą potrawę, do której ją dodaję.

Niełatwo więc się z nią gotuje. Co nam pozostaje? Zrobienie zupy marchewkowej w kolorze fioletu. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła zupy marchewkowej w dwóch kolorach J

Uwielbiam łączenie zup w różnych kolorach, czasami z tego samego składnika w tym samym smaku w różnych kolorach. Czasami to różne składniki i różne smaki, ale dobrze skontrastowane czy połączone ze sobą.

Zrobiłam pyszną tajska zupę z marchwi, kwaśno-słodko-ostrą, gęstą i aromatyczną. I te kolory…

I feel lucky that on he farmer’s market I shop I can get the carrots in various colors. Among them the purple carrot, or as it is marketed: the black carrot. Beautiful hue, and very dark color.

As it is, however, this carrot bleeds the color into whatever is cooked with. So it can only be paired with the same colors. But how many purple veggie salads can one do?

What was I supposed to cook? I decided on a carrot soup in the color purple.

I just love combining the soups in various colors in one bowl. Be it the same ingredient and taste in different  colors. Sometimes it is different ingredients and different, yet perfectly matched tastes.

Here we have Thai style carrot soup. Hot, sweet and sour. Thick and aromatic. And the colors..

Enjoy!

Lilia, xoxo


Na 8 szklanek zupy

Składniki:

wywar:
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1 średniej wielkości cebula, posiekana
2 łodygi trawy cytrynowej
garść liści limonki kaffir
2 ostra czerwona papryka
sok i skórka z jednej limonki
jeden duży kawałek imbiru
sól i pieprz
woda


3 marchewki pomarańczowe średniej wielkości
1 słodki ziemniak
¼ kawałka selera
½ pora

2 marchewki fioletowe
2 duże korzenie pietruszki
¼ kawałka selera
½ pora

1 szklanka mleczka kokosowego

do podania:
ziarna sezamu
nasiona konopi
kolendra
olej sezamowy


Wykonanie:

W garnku, w łyżce oleju, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy imbir, trawę cytrynową, ostrą paprykę, skórkę i sok z limonki. Doprawiamy zupę pieprzem i solą, dolewamy wodę, przykrywamy i gotujemy przez 15-20 minut.

Dzielimy wywar pomiędzy dwa garnki. Do jednego dodajemy pokrojone na kawałki pomarańczowe marchewki, słodki ziemniak, seler i por, do drugiego garnka dodajemy pokrojone: marchew fioletową, pietruszkę, seler i por.

Gotujemy zupy przez następne 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Usuwamy twarde zdrewniałe elementy jak trawę cytrynową, liście limonki i ew. ostrą paprykę. Dodajemy do zupy po połowie puszki mleczka kokosowego i zagotowujemy.

Miksujemy zupę na gładką masę. Jeżeli jest zbyt gęsta dolewamy wody.

Przelewamy zupę do dwóch dzbanków i stąd nalewamy je równocześnie do miseczki. Posypujemy sezamem i nasionami konopi. Skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy na wierzchu kolendrą.

8 cups of soup

Ingredients:

broth:
1 tablespoon oil
1 clove garlic
1 medium onion, chopped
2 stalks lemongrass
a handful of kaffir lime leaves
1 hot red pepper
juice and zest of one lime
one large piece of ginger
salt and pepper
water

3 orange carrots medium size
1 sweet potato
¼ piece of celeriac, about the fist size
½ leek

2 carrots purple
2 large parsley roots or parsnips
¼ piece of celery
½ time

1 cup coconut milk

to serve
sesame seeds
hemp seeds
coriander
sesame oil


In a saucepan, in a tablespoon of oil fry the chopped onion and garlic. Add the ginger, lemongrass, hot pepper, zest and juice of lime. Season with salt and pepper, add the water, cover and simmer for 15-20 minutes.

Divide the soup between the two pots. To one add chopped into pieces:  orange carrots, sweet potato, celeriac and leeks, to another pot, add chopped purple carrots, parsnips, celeriac and leek.

Cook the soups for another 15-20 minutes, until the vegetables are soft. Remove the hard, woody elements such as lemon grass, lime leaves and hot pepper. Then add to each of the soups half a can of coconut milk and bring to a boil. Simmer for a few minutes more.

Blend the soup until smooth. If it is too thick, add some more boiling water.


Pour the soup into two pitchers and from the pitchers pour the soup into the bowls atarting from opposite sides.  Sprinkle with sesame seeds and hemp seeds. Then sprinkle with sesame oil and put cilantro cilantro leaves on top.




4 komentarze:

  1. Wygląda bajkowo! :) I pewnie tak też smakuje. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna! Rewelacyjnie te kolorki wyglądają :)
    Kupuję czasem fioletową marchew; niestety, często w środku jest pomarańczowa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie szkodzi. I tak wszystko zafarbuje na fiolet. Poza tym jak pięknie wygląda poszatkowana w poprzek do sałatki :) Pozdrawiam, Lilka

      Usuń