piątek, 27 maja 2016

WIOSENNY HUMMUS Z BOBU - SPRING FAVA BEAN HUMMUS




Mam to szczęście, że mieszkam koło pięknego, zabytkowego pałacu z rozległym parkiem wokół.

Przez wiele lat w neo-gotyckim pałacu z XVIII wieku mieściło się liceum. W zeszłym roku, po wieloletnim remoncie, pałac został zmieniony w butikowy hotel z wytworną restauracją, a zaniedbany park został zrewitalizowany.

Dzisiaj miło jest przejść się pięknymi alejkami, posiedzieć nad stawem, podziwiać wspaniałą zieleń jaką spotykamy tylko w maju!  

Dlatego ten humus z bobu ze świeżymi ziołami jest hołdem dla pięknej majowej zieleni.

I happen to live next to a beautiful, old palace and park.

For many years, the eighteen century neo gothic palace was used a seat of a high school. Then it was closed, and a year ago,  after some years of reconstruction, finally a boutique hotel with a very good restaurant emerged. And the best of all the derelict park was finally revitalized and opened to the public.

It is nice to go for a stroll in a park, sit by a pond, enjoy the beautiful May greenery. As my windows overlook the park I am able to notice the changes the seasons bring to the park.

To reflect the beautiful May greenery I prepared the hummus from the first of the season favas. I made it the Polish way with lots of dill,  ramps  and freshly made extra vergin, cold pressed canola oil.

Enjoy!

Lilia, xoxo

Składniki:

2 szklanki ugotowanego bobu
4-5 liści czosnku niedźwiedziego
olej rzepakowy
sok z cytryny
po 2 łyżki siekanego szczypioru, pietruszki i kopru
sól i pieprz

Bób gotujemy w wodzie z koprem, czosnkiem i szczypiorem. Studzimy i z szarych osłonek wydobywamy zielone środki.

Zielony bób przekładamy do malaksera. Dodajemy sok z cytryny, pietruszkę, koper, liście czosnku niedźwiedziego, szczypior i olej rzepakowy. 

Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem, oraz dodatkowo cytryną i olejem, do smaku. Miksujemy aż pasta będzie bardzo gładka.

Przekładamy do słoiczka, na wierzchu polewamy olejem. Przechowujemy w lodowce do tygodnia.

Ingredients:

2 cups cooked fava beans, green beans removed from the pods
4-5 ramsons
cold pressed canola oil
lemon juice
2 tablespoons each: chopped chives , parsley and dill
salt and pepper

Cook the favas  in salted water together with dill, garlic and chives . Cool the down and remove the green beans from the gray casings. .

Put the green beans into a food processor. Add the lemon juice , parsley , dill , ramps, chives and canola oil . Blend until smooth .

Season to taste with salt and pepper, add  more lemon juice and oil, to taste. Blend until the paste is very smooth.

Put the paste into a jar, pour some oil on top.

Store in the refrigerator up to a week .








4 komentarze:

  1. Very seasonal hummus, Lilia! Fava beans are abundant now and I'm learning a new idea from you. Never thought of a fava hummus, but I see it holds a thick and beautiful consistency, perfect for spreads (dips), pitas, pastas, etc. Oh! so many possibilities. Love the moody dark light and background and indeed your overhead images. Thank you for continuing to share your surroundings. Lovely story. xo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. With addition of ricotta and parmigiano, this hummus would also make a great stuffing for ravioli :) I am so happy you like the post. I would want to try some light photography but somehow tend to take the moody shots :) If I only had more time to work on that. Thank you for encouraging me to try harder :) Have a nice week, Lilia, xoxo

      Usuń
  2. Hi Lilia, I stumbled upon your blog through Elizabeth's beautiful blog. I enjoy your work. The hummus looks so refreshing. I like the story too. Thank you for sharing.

    OdpowiedzUsuń