sobota, 30 lipca 2016

WEGAŃSKI BISZKOPT MIGDAŁOWY Z OWOCAMI - VEGAN FINANCIER WITH BERRIES



Od wielu wegan słyszałam, że marzą by móc zjeść ciasto, takie zwykłe, biszkoptowe. Wynaleziono wiele sposobów na pieczenie ciastek bez użycia jajek. Jednym z ostatnio odkrytych jest wykorzystanie wody z gotowania fasoli.

Aquafaba, tak to się nazywa, jest prawdziwym wybawieniem. Przeczytałam o tym na blogu cudownej Kingi, Green Morning. Znajdziecie tam nie tylko pyszne przepisy kuchni wege ale też jedne z najpiękniejszych fotografii kulinarnych w sieci. Za kilkanaście dni wybieram się do Kingi na warsztaty :)

Od razu wykorzystałam aquafabę do zrobienia musu czekoladowego oraz musu truskawkowego.

Dzisiaj też zrobiłam ciasto wykorzystując aquafaba. Wybór padł na moje ulubione ciasto - finansjerkę/friand w wersji wegańskiej. Mamy tu bardzo zdrowe, pyszne ciasto bez jajek, bez masła i bez glutenu. A smak bardzo podobny do oryginału.

I heard many times from vegans that they often dream about being able to eat a cake, like a sponge cake. There are many ways to make the cakes without the eggs, and the one discovered recently, and probably the best, is using the water from the cooked beans.

Let me tell you about aquafaba, the water drained from the jar of garbanzo beans or cannelinis. I learned about it from the wonderful Kinga in her blog GreenMorning, where she not only shares delightful vegetarian/vegan recipes but takes ones of the most beautiful culinary pictures on the web.

As soon as I read about it I used the aquafaba to make the mousses – chocolate mousse and strawberry mousse. But there seems to be so many different uses for aquafaba.

Today I made financiers/friands in vegan version. The aim was to make the cake gluten free, without eggwhites and butter, but with similar taste. And I tell you what – it did work!

Enjoy!

Lilia, xoxo


Na jedno ciasto w tortownicy o średnicy 20 cm

Składniki:

½ szklanki oleju z prażonych migdałów
½ szklanki mąki kokosowej
½ szklanki mielonych migdałów
½ szklanki wody od cieciorki lub fasolki (agua faba)
½ szklanki brązowego cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

W misce przesiewamy mąkę kokosową oraz mąkę migdałową z jedną łyżeczką proszku do pieczenia. Jeżeli nie mamy mąki z migdałów możemy zmiksować 1/2 szklanki blanszowanych migdałów z ½ szklanki mąki i proszkiem do pieczenia. Efekt będzie tan sam.

Ubijamy agua faba z cukrem, wanilią i solą do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej piany. Do ubitej piany dodajemy przesianą mąkę w trzech częściach, delikatnie mieszamy. Dodajemy olej migdałowy i mieszamy dokładnie.

Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.

Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Po ostudzeniu ciasta przyozdabiamy je owocami jagodowymi: malinami, jagodami, jeżynami, czerwoną i białą porzeczką. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Dla jedzących normalnie proponuję wykorzystać białka i stopione masło jak w przepisie tutaj.


For a cake in springform pan of a diameter of 20 cm

Ingredients:

½ cup of toasted almonds oil
½ cup of coconut flour
½ cup of ground almonds
½ cup of water from chick peas or beans (agua faba)
½ cup of brown sugar
1 pinch of salt
1 teaspoon of vanilla extract
1 teaspoon of baking powder

In a bowl, sift  together the coconut flour and almond flour with one teaspoon of baking powder. If you do not have  almond flour,  mix ½ cup of blanched almonds with ½ cup of flour and whizz until powder forms. The effect will be the same as if you had the almond flour.

In a bowl of standing mixer whip the agua faba with brown sugar, vanilla and salt to obtain a very dense and stiff foam. To the whipped foam gradually add the flour in three parts, stirring gently. Mix in the almond oil and blend thoroughly.

Put the batter into a greased cake pan and bake the sponge in the preheated oven to 350 degrees F for about 30 minutes.

Check with a skewer if the cake is done. It is done if the skewer comes out clean.

After the cake has cooled, decorate the cake with berries: raspberries, blueberries, blackberries, red and white currants and strawberries, whichever fruit you have on hand.

Dust the cake with powdered sugar and serve.

For the vegetarian version you may use regular egg whites and melted  butter.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz