CIASTO JOGURTOWE ZE SLIWKAMI - YOGURT CAKE WITH PLUMS



Pierwsze ciasto ze śliwkami w nowym sezonie. Ciasto jogurtowe z karmelem śliwkowym. Wspaniałe.

Zaadoptowałam przepis z książki a.o.c. Suzanne Goin, z pewnymi zmianami, które polegały na zastąpieniu creme fraiche,  jogurtem oraz brandy - śliwowicą. Poza tym starałam się jak najwierniej odtworzyć oryginalny przepis.

xo



ciasto o średnicy 24 cm

Składniki:

1 kostka masła
6 żółtek
2 i ¾ szklanki mąki
1 szklanka cukru
¼ szklanki mąki migdałowej
1 i ½  łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
1 i ¼ szklanki jogurtu lub creme fraiche (jak zrobić creme fraiche znajdziecie tutaj)
8 śliwek węgierek

karmel śliwkowy
8-10 śliwek
2 łyżki śliwowicy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¾ szklanki cukru

Wykonanie:

Przygotowujemy karmel śliwkowy: śliwki kroimy w ósemki, przekładamy do blendera z sokiem cytrynowym oraz śliwowicą  i miksujemy na gładką masę. W rondelku roztapiamy cukier z odrobiną wody i wanilią. Gotujemy karmel, nie mieszając, do uzyskania złotego koloru. Delikatnie dodajemy mus śliwkowy i mieszamy, aż mus połączy się z karmelem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Do suchych składników dodajemy miękkie masło i  ½ szklanki jogurtu i ubijamy aż składniki się połączą i utworzą okruchy. Dodajemy pozostałą część jogurtu i żółtka i ucieramy, aż masa będzie miała blado żółty kolor.

Śliwki kroimy w ósemki.

Przekładamy połowę masy do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Na wierzch masy wykładamy około ½ szklanki karmelu śliwkowego oraz połowę śliwek.

Na śliwki wykładamy delikatnie drugą połowę masy. Rozprowadzamy ją, by pokryć wszystkie śliwki. Na wierzchu rozmieszczamy pozostałe ćwiartki śliwek. Posypujemy wierzch cukrem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 30 minut aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy, a  patyczek włożonym do środka wyjmiemy suchy.

Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu go posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Podajemy z pozostałym karmelem śliwkowym i jogurtem.