Proponuję wersję śniadaniową peperonaty,gulaszu z papryki. Peperonata jest bardzo popularna na południu Europy, w
Italii, Hiszpanii czy jako prowansalska piperade.
Dzisiaj śniadanie z peperonaty w stylu
hiszpańskim z kiełbasą paprykową i zapieczonymi w niej jajkami.
Wspaniała, bardzo wyrazista, pełna
słońca potrawa. Doskonała nie tylko na śniadanie.
xo
Na 4 porcje
Składniki:
2
czerwone papryki, opieczone i obrane ze skóry
1
łyżka oliwy
1
cebula
1
ząbek czosnku
1
szklanka pomidorków koktajlowych
250
g kiełbasy, najlepsza do tego byłaby kiełbasa hiszpańska z papryką
szczypta
wędzonej słodkiej papryki
sól
i pieprz
4
jajka
strugany
kozi ser
do
podania
szczypiorek
|
Wykonanie:
|
Pieczemy
paprykę: paprykę myjemy, wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200
stopni aż pojawią się czarne plamki na skórce. Papryki przekładamy do miski i
przykrywamy folią. Po ostygnięciu papryk, na tyle aby można je było dotknąć,
oczyszczamy je z pestek, wewnętrznych membran i zdejmujemy skórkę.
|
Na
patelnię z łyżką oliwy wykładamy cebulę pokrojoną w piórka i rozgnieciony
ząbek czosnku. Gdy cebula i czosnek się smażą, kroimy papryki na grube paski
i dodajemy do patelni.
Podsmażamy
papryki chwilę i następnie dodajemy kiełbasę chorizo pokrojoną w grube plastry
oraz pomidorki. Doprawiamy całość pieprzem i solą, dodajemy szczyptę papryki
wędzonej w proszku i dusimy pod przykryciem aż pomidory będą miękkie.
Przekładamy
peperonatę do indywidualnych naczyń do zapiekania, robimy w nich wgłębienie,
wbijamy jajko, posypujemy serem, doprawiamy solą i zapiekamy w piekarniku
przez 10-15 minut. Możemy też na patelnię, w której przygotowywaliśmy
peperonatę, wbić jajka we wgłębienia i smażyć, aż jajka się zetną.
Podajemy
peperonatę posypaną pieprzem i posiekanym drobno szczypiorkiem.
Na podstawie Buvette, Jody Williams.
|