JAJKA PIECZONE W PAPRYCE I KIELBASIE CZORIZO - EGGS BAKED IN PEPERONATA WITH CHORIZO



Proponuję wersję śniadaniową peperonaty,gulaszu z papryki. Peperonata jest bardzo popularna na południu Europy, w Italii, Hiszpanii czy jako prowansalska piperade.

Dzisiaj śniadanie z peperonaty w stylu hiszpańskim z kiełbasą paprykową i zapieczonymi w niej jajkami.

Wspaniała, bardzo wyrazista, pełna słońca potrawa. Doskonała nie tylko na śniadanie.

xo


Na 4 porcje

Składniki:

2 czerwone papryki, opieczone i obrane ze skóry
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka pomidorków koktajlowych
250 g kiełbasy, najlepsza do tego byłaby kiełbasa hiszpańska z papryką
szczypta wędzonej słodkiej papryki
sól i pieprz

4 jajka
strugany kozi ser

do podania
szczypiorek

Wykonanie:

Pieczemy paprykę: paprykę myjemy, wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż pojawią się czarne plamki na skórce. Papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią. Po ostygnięciu papryk, na tyle aby można je było dotknąć, oczyszczamy je z pestek, wewnętrznych membran i zdejmujemy skórkę.

Na patelnię z łyżką oliwy wykładamy cebulę pokrojoną w piórka i rozgnieciony ząbek czosnku. Gdy cebula i czosnek się smażą, kroimy papryki na grube paski i dodajemy do patelni.

Podsmażamy papryki chwilę i następnie dodajemy kiełbasę chorizo pokrojoną w grube plastry oraz pomidorki. Doprawiamy całość pieprzem i solą, dodajemy szczyptę papryki wędzonej w proszku i dusimy pod przykryciem aż pomidory będą miękkie.

Przekładamy peperonatę do indywidualnych naczyń do zapiekania, robimy w nich wgłębienie, wbijamy jajko, posypujemy serem, doprawiamy solą i zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut. Możemy też na patelnię, w której przygotowywaliśmy peperonatę, wbić jajka we wgłębienia i smażyć, aż jajka się zetną.

Podajemy peperonatę posypaną pieprzem i posiekanym drobno szczypiorkiem.

Na podstawie Buvette, Jody Williams.