Co się dzieje? Sezon w pełni, a ja nie
zrobiłam jeszcze nic w kurkami? Oj, trzeba to poprawić.
Dlatego dzisiaj zupa z kurek,
ziemniaków i młodych warzyw. Bardzo prosta i niewymuszona. Lekka, akurat na letnią
pogodę.
Można ją jeść i na ciepło, ale też
posmakuje nam w temperaturze pokojowej.
xo
Na 6 porcji
Składniki:
1
łyżka oleju
1
por, biała część
1
pietruszka, pokrojona w plasterki
4
marchewki, pokrojone w plasterki
¼
selera korzeniowego, pokrojonego w 1cm kostkę
4
duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
sól
i pieprz
1/2
litra wody
2
gałązki tymianku
liść
laurowy
2
szklanki kurek
2
łyżki creme fraiche
do
podania
szczypiorek
tymianek
pietruszka
Wykonanie:
W
garnku, w łyżce oleju lub masła podsmażamy por pokrojony w cienkie plasterki.
Gdy por się zeszkli do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone
na kawałki. Zalewamy wodą i zagotowujemy.
Dodajemy do zupy ziemniaki obrane i
pokrojone w kostkę oraz tymianek i liść laurowy. Doprawiamy zupę pieprzem i
solą i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut aż warzywa będą lekko miękkie.
Na
końcu dodajemy do zupy oczyszczone kurki, i gotujemy przez kolejne 5-10 minut,
aż kurki będą gotowe.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Podajemy posypane świeżymi ziołami.