Ile mocy tkwi w drobnych kwiatkach i ziołach. I ta piękna, delikatna sałatka właśnie wiele mocy w sobie zawiera!
Połączenie ziół i kwiatów, wiosenne, lekkie i smaczne a niosące ze sobą mnóstwo
zdrowia!
Dobrane na szybko, z tego co miałam pod ręką, ale co za zestaw! Tutaj nie
ma żadnych przypadkowych składników.
Sami zobaczcie: pietruszka zawiera żelazo, witaminę C i jest moczopędna. C.
Mięta doskonała na dolegliwości żołądka; tymianek jest na trawienie, działa antyseptycznie
i na choroby gardła; estragon – na trawienie i reumatyzm; rzodkiewka
to minerały i witaminy, jest naturalnym antybiotykiem i wspomaga odchudzanie; granat
na obniżenie cholesterolu; bratki leczą trądzik
i poprawiają cerę, działają moczopędnie i obniżają ciśnienie; nagietki działają łagodząco, leczą skołatane
nerwy i wspomagają żołądek. Skórka z pomarańczy, w moim przypadku kiszonych
mandarynek, obniża poziom cukru.
I do tego sos z rumiankowo-jabłkowym octem – rumianek uspokaja, łagodzi
dolegliwości trawienne. Na temat octu jabłkowego i jego dobroczynnych
właściwości można by mówić bez końca. Olej z ostropestu pomaga w leczeniu wątroby
i wspomaga drogi żółciowe a olej lniany to najlepsze źródło kwasów omega-3.
Jak mówi przysłowie: niech jedzenie będzie twoim lekarstwem. A może być i
pyszne!
How much power can you find in small flowers and
herbs. And this beautiful, delicate salad carries with itself so much power it
is hard to believe. The combination of herbs and flowers, springy, light and
tasty is bringing with it a lot of health!
I have put it together very quickly, just with what I
had on hand, but what a combination it makes! There are no incidental here.
See for yourself – every each one of the ingredients brings
something beneficial for your health: parsley is full of iron, vitamin C has
also has diuretic properties. Mint is best for upset stomach, thyme helps the
digestion and has antiseptic properties; tarragon is used for digestion support
and rheumatism; radish full of minerals and vitamins is an antibiotic and helps
the weight loss. Pomegranate is supposed to help in reducing cholesterol and
unclogging the blood vessels; pansies are for skin, acne and also decreases
hypertension, has diuretic properties and
helps with body cleansing; calendulas are soothing for the stomach.
Orange peel, in my case, from salt-preserved mandarins - lowers blood sugar
levels.
And this vinaigrette made with chamomile-apple vinegar
and honey - chamomile with its soothing properties also helps the digestion. About
apple cider vinegar and its beneficial properties plenty has already been said. Milk thistle oil – for the
liver and gallbladder stones or linseed oil - the best source of omega-3 fats.
How do they say it: let thy food be thy medicine! And
so delicious!
Enjoy!
Lilia, xoxo
Porcja
na 4 osoby
Składniki:
1 szklanka posiekanej
zielonej pietruszki
1 szklanka listków mięty
½ szklanki listków
tymianku z kwiatami
½ szklanki listków
rzodkiewki z kwiatami
½ szklanki listków
estragonu z kwiatami
1 cebula dymka,
posiekana
½ szklanki nasion
granatu
1 łyżka posiekanej
skórki z kiszonych kumkwatów lub mandarynek
¼ szklanki listków bratków
¼ szklanki listków nagietków
sos rumiankowo-miodowy:
1 łyżka octu rumiankowo-jabłkowego
(z przepisu tutaj)
1 łyżeczka miodu
fermentowanego
sól i pieprz
2 łyżki oleju z
ostropestu lub lnianego
Wszystkie składniki
sałatki umieszczamy razem w misce. Skrapiamy winegretem i delikatnie mieszamy. Wykładamy
na talerze lub podajemy w misce.
Serves 4 people
Ingredients:
1 cup chopped green parsley
1 cup mint leaves
½ cup thyme leaves with flowers
½ cup radish leaves with flowers
½ cup tarragon leaves with flowers
1 spring onion, chopped
½ cup pomegranate seeds
1 tablespoon chopped peel salt preserved kumquats and
mandarins
¼ cup leaves
pansies
¼ cup leaves calendulas
chamomile sauce:
1 tablespoon chamomile apple cider vinegar (from the recipe here)
1 teaspoon fermented honey
salt and pepper
2 tablespoons milk thistle oil or flaxseed oil or
mixed
Put all the salad ingredients together in a bowl.
Sprinkle with vinaigrette and stir gently. Arrange on a plate or serve in a
bowl.