Kolejna wersja tarty jabłkowej? Zawsze! Klasyczny smak tarty: jabłka z migdałowym kremem. Nowa forma? Tak! Jabłka
ułożone w kształt róży. Podobne już robiłam. Zajrzyjcie tutaj.
Prosta w przygotowaniu, a efekt!! No i oczywiście smak!
Wystarczy kilka gotowych składników: ciasto francuskie, marcepan, jabłka.
Zobaczcie jakie piękne tarteletki mi wyszły.
Co myślicie? Warto spróbować?
The classic apple tart is my favorite dessert.
How many variations of the tart one can make? Am I ready for a new version of
this delicious classic? Always!
So here we have it - apple tartelette in a form of a rosette.
Not so difficult to make and the result – beautifully looking tartelette. Like
and apple rose. I made a similar tartelettes about four years ago, but this
time the result is so much better.
If you would have some ingredients on
hand, you can have it like in no time. Ready made puff pastry and marzipan. Of
course some apples and lo, you are all set.
So? How about making these?
Enjoy!
Xoxo, Lilia
8 tarteletek
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego w kształcie prostokąta
200g marcepanu
1 jajko
likier malinowy lub
pomarańczowy
3 jabłka słodko-winne
(ja użyłam jabłka Rubin)
sok z cytryny
1 łyżeczka masła
Jabłka przekrawamy na pół, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy je na
szatkownicy w poprzek na cienkie plasterki i skrapiamy cytryną. Smażymy jabłka
na głębokiej patelni z masłem, aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Studzimy i
osączamy.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy cienko.
Smarujemy ciasto marcepanem ubitym z likierem i jajkiem.
Wycinamy radełkiem paski szerokości 5cm.
Na pierwszym pasku od góry, układamy jabłka
na górnej połówce paska, tak by zachodziły na siebie. Zawijamy dolną
część paska wokół jabłek i zwijamy ciasto w ślimak. W ten sposób otrzymamy różę.
Układamy roladkę w foremce do tarteletki o średnicy ok 7-8 cm.
Powtarzamy z pozostałymi paskami ciasta zawsze pierwszy pasek od góry.
Wstawiamy tartetetki do piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut, aż ciasto
i jabłka będą z wierzchu mocno złote.
8 tartelettes
Ingredients:
ready made puff pastry in a shape of a rectangle
½ lb marzipan
1 egg
orange or raspberry liquer
3 apples
lemon juice
1 tsp butter
Cut the apples in half, core them and then
cut them crosswise on a mandoline into thin slices. Drizzle with the lemon
juice.
Put the apples into a flat large saucepan,
add the butter and cook over low heat until soft but still keep the shape.
Drain and cool.
Roll out the puff pastry, spread all over
with the marzipan beaten with liqeur and egg, and cut horizontally into strips
2 inches wide.
Starting with the strip at the very top od
the rectangle lay the cooked apple slices overlapping them. Put the apple on
the top half of the strip and fold the bottom half of the strip over the
apples. Next, starting with the left side roll the pastry into a roll. Place
the rolled tartelette onto a small 3 inch tartelette tin.
Repeat with the remaining pastry and
apples.
Put the tartelettes in the 350 F oven and bake for 35-40 minutes, until
the dough and the apples are evenly golden brown.