SALATA Z PIECZONA KIELABASA I CUKINIA - SALAD WITH ROASTED SAUSAGE AND ZUCCHINI



Delikatne sałaty wiosenne i cukinia zestawione zostały z bardzo mocną w smaku kielbasą hiszpańską chorizo.

Paprykowy tłuszcz, który się wytopil z kiełbasy posłużył mi jako składnik sosu do sałaty nadając mu I smaku i koloru.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

250 g kiełbasy chorizo ostrej
jedna główka sałaty masłowej
4 garście młodego szpinaku
2 małe cukinie
garść startego parmezanu
sól i pieprz
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
2 łyżki jogurtu lub maślanki
piklowana czerwona cebula


Wykonanie:

Cukinie myjemy i tniemy na mandolinie na  cienkie plasterki.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, smarujemy papier lekko olejem. Na blasze układamy plasterki cukinii, doprawiamy pieprzem i solą i posypujemy parmezanem. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Na drugiej blaszce kładziemy plasterki kiełbasy. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut.

Przygotowujemy sos z tłuszczu, który wytopił się podczas pieczenia kiełbasy, cytryny, oliwy i maślanki. Doprawiamy do smaku  pieprzem i solą.

W misce mieszamy szpinak, sałatę liściową, pieczoną cukinię i plasterki pieczonej kiełbasy. Całość skrapiamy sosem i piklowaną czerwoną cebulą.