Delikatne sałaty wiosenne i cukinia zestawione zostały z bardzo mocną w
smaku kielbasą hiszpańską chorizo.
Paprykowy tłuszcz, który się wytopil z kiełbasy posłużył mi jako
składnik sosu do sałaty nadając mu I smaku i koloru.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
250
g kiełbasy chorizo ostrej
jedna
główka sałaty masłowej
4
garście młodego szpinaku
2
małe cukinie
garść
startego parmezanu
sól
i pieprz
1
łyżka soku z cytryny
1
łyżka oliwy
Wykonanie:
Cukinie myjemy i tniemy na mandolinie na cienkie plasterki.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, smarujemy papier lekko olejem. Na
blasze układamy plasterki cukinii, doprawiamy pieprzem i solą i posypujemy
parmezanem. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Na drugiej blaszce kładziemy plasterki kiełbasy. Pieczemy w piekarniku
przez 15 minut.
Przygotowujemy sos z tłuszczu, który wytopił się podczas pieczenia
kiełbasy, cytryny, oliwy i maślanki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
W misce mieszamy szpinak, sałatę liściową, pieczoną cukinię i plasterki
pieczonej kiełbasy. Całość skrapiamy sosem i piklowaną czerwoną cebulą.