Dzisiaj przygotowałam moje ulubione
suflety serowe i podczas gdy je przygotowywałam, poczułam jak wracają mi nowe
siły. Przyznaję, ostatnio straciłam wenę.
Nie wiedziałam co gotować, jak robić
zdjęcia, co pisać. Naszło mnie totalne zniechęcenie i zmęczenie. Dzisiaj nabrałam
ochoty na dzielenie się z Wami dalszymi pomysłami.
A te suflety to doskonały pomysł na
każdy posiłek. Pyszne połączenie owczego sera ze smakiem cytryny. Świeże i
wiosenne danie, szczególnie w połączeniu ze szparagami i pomidorkami smażonymi w miodzie.
Pomysł na połączenie bundzu, cytryny i szparagów zaczerpnęłam od Ani Królikiewicz, wybitnej artystce, mistrzyni gotowania, która kiedyś uraczyła nas podobną tartą podczas niezapomnianej kolacji. Aniu LOVE.
Pomysł na połączenie bundzu, cytryny i szparagów zaczerpnęłam od Ani Królikiewicz, wybitnej artystce, mistrzyni gotowania, która kiedyś uraczyła nas podobną tartą podczas niezapomnianej kolacji. Aniu LOVE.
xo
Składniki:
250 g twarogu
250 g sera owczego, bundz lub bryndza
3 jajka, rozdzielone
3 łyżki masła, stopionego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
skórka i sok z jednej cytryny
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z
twarogiem i owczym serem. Dodajemy do żółtek skórkę i sok wyciśnięty z cytryny.
Miksujemy, aby wszystko się połączyło, a następnie do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i stopione masło. Na koniec
delikatnie dodajemy białka w 3 częściach.
Ciasto wkładamy do formy na tartę lub na
tarteletki, wysmarowane masłem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
przez 25-30 minut.
Podajemy z grillowanymi szparagami i
pomidorkami konfitowanymi w miodzie.