poniedziałek, 15 grudnia 2014

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z CEBULĄ I JABŁKAMI - PORK SAUSAGE ROASTED WITH ONIONS AND APPLES



Biała kiełbasa, tradycyjny składnik świątecznego stołu. Na ile sposobów można ją podać?

Mam propozycję upieczenia kiełbasy z jabłkami i cebulą, z dodatkiem śliwowicy lub brandy z liśćmi laurowymi i tymiankiem. Zwijam kiełbaski w kształt ślimaka, zabezpieczam patyczkami do szaszłyków. Dodaję resztę składników i piekę. Proponuję podać z ziemniaczanym puree i wiśniową musztardą, jak tutaj.

Super danie. Proste i jednocześnie wykwintne. 

xo


Na 8 osób

Składniki:

8 surowych białych kiełbasek
2 czerwone cebule
4 jabłka
pieprz
3 liście laurowe
tymianek
olej
50 mg brandy lub śliwowicy
2 do 4 patyczków bambusowych do szaszłyków

Wykonanie:

Białą kiełbasę zwijamy koncentrycznie w postać ślimaka (jak na zdjęciu), przebijamy na krzyż patyczkami do szaszłyków. Pomiędzy kiełbaski wtykamy liście laurowe, oraz cebulę i jabłka pokrojone w cząstki. Kiełbaski lekko przebijamy nożem. Doprawiamy pieprzem i skrapiamy koniakiem.

Polewamy wszystko olejem, podsmażamy chwilę na ogniu  i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz